STEM ZI DE ZI
June 9, 2020

STEM ZI DE ZI

Clasa a IX-a (2016). Totul a inceput atunci cand, incurajati de generatia precedenta de stiinte ale naturii, ne-am alaturat Cercului de stiinta, organizat de ani buni de catre doamna profesor de fizica David Laura. Inainte, toate activitatile clubului se desfasurau fie in laboratorul de fizica, fie la Casa de Cultura a orasului, care oferea doar spatial, nu si aparatura (resursele) necesare realizarii proiectelor propuse, care ulterior au fost si premiate. Unul dintre exemple ar fi “Sistemul solar”, care a castigat doua premii I la Cluj, constand intr-o reproducere veridica a miscarii planetelor in jurul Soarelui. Acesta este afisat astazi in laboratorul de fizica, fiind utilizat si ca un support didactic si pe care speram sa-l putem imbunatati.

Clasa a X-a. Inceputul anului scolar. Doamna David ne-a anuntat ca am obtinut o sponsorizare consistenta din partea fondului Stiintescu si a Fundatiei Comunitare Prahova, ce ne permitea sa cream un spatiu propice pentru elevii pasionati de stiinte, proiect intitulat Laboratorul STEM (sala de clasa dotata cu aparatura performanta). Aici am putut desfasura mai multe activitati ce au avut rolul de a atrage colegii nostrii, incepand de la ciclul primar, pana la cel liceal spre stiintele exacte, prin organizarea a doua sesiuni de experimente, in care ne-am testat abilitatile de cadre didactice, sustinute in permanenta de profesorii  de stiinta.

In cadrul acestor sesiuni, am testat cunostintele celor mici si le-am stimulat creativitatea prin intermediul concursurilor create de noi; prin care ne-au uimit prin gandirea lor, drept urmare, au fost si premiati. Le-am dat ocazia sa ni se alature in realizarea materialelor experimentale, folosind o metoda de invatare interactiva.

Premiati am fost si noi de catre doamna David, care a organizat concursuri cu tema stiintifica la nivelul liceului, prin care a selectat pasionatii de stiinte si carora le-a oferit snasa de a participa la doua excurii gratuite la Bucuresti (una la Casa Experimentelor si Muzeul Tehnic, iar cea de-a doua la Facultatea de Fizica, de Biologie, la Institutul Atomic dar si la laserul de la Magurele).

Clasa a XI-a. Povestea nu s-a terminat inca. Laboratorul STEM face parte din viata noastra de zi cu zi, schimbandu-ne in bine viata de elev. Acum, toate activitatile se desfasoara aici, servind drept spatiu pentru pregatirile pentru examenele nationale. Doamna profesoara continua sa ne stimuleze curiozitatea pentru stiinte, implicandu-ne in continuare in numeroase activitati. Putem afirma astfel ca de cand am primit finantarea, am profitat de oportunitatile oferite si chiar am obtinut rezultate bune la concursuri si olimpiade, reprezentand liceul.

 

Poveste scrisă de către elevii Liceului Teoretic “Brancoveanu Voda” Urlati