M.V.S.
September 7, 2020

M.V.S.

Proiectul a inceput din dorinta colectiva de a invata mai multe despre astronomie, intr-un mod cat mai placut. Din pacate, nu aveam un punct de plecare.

In anul 2015, viitorul nostrum coordonator, doamna profesor Osman Mariana, a format mai intai Astroclubul, iar mai apoi grupa de Excelenta de Astronomie si Astrofizica.Impreuna cu ceilalti profesori devotati, elevii excelentei, dar si ai liceului, doamna Osman a reusit sa ne deschida noi orizonturiintr-un domeniu neexplorat.

Nu a fost de ajuns o invatare prin teoretica, aveam nevoie si de elemental practic. Asadar, doamna coordinator a decis ca avem nevoie mai intai de un telescop. Am inceput astfel, strangerea de fonduri. Incercand sa gasim finantare, pe langa cea a scolii, Stiintescu ne-a venit in ajutor. Cu aceste fonduri, am achizitionat, in prima parte, un telescop. In decursul unui an, ne-am bucurat de el, facand observatii in curtea scolii.

Cu timpul, din ce In ce mai multi oameni au devenit interesanti de ceea ce facem noi, Stiintescu ne-a ajutat din nou in demararea acestei idei de extindere: achizitia unui dom.

Aceasta actiune a rezultat in inceperea unui proiect, care a constat in expunerea domului in fata publicului. In interiorul acestuia, am instalat un proiector cu ajutorul caruia am expus un program numit Stellarium. Acesta ne infatiseaza bolta cereasca.

L-am prezentat in mai multe randuri: prima data la Palatul Culturii, apoi de doua ori in incinta Colegiului National “Ion Luca Caragiale”. Cu ajutorul doamnei Osman am participat la Tabara Nationala de Fizica, Astrofizica si Astronomie “Marin Dacian Bica” de la Voronet, in cadrul caruia am luat telescopul cu noi.

De aceea grupul nostru a deschis si mai multe orizonturi  in domeniul astronomiei. Si nu uitati, toate acestea au fost posibile la:

-laboratorul de fizica et 1

-Colegiul National “Ion Luca Caragiale”

-str Gheorghe Doja nr 98

-Ploiesti

-Jud Prahova

-Romania

-Continentul Europa

-Planeta Pamant

– Sistemul Solar

-Calea Lactee

-Grupul local de galaxii

-Roiul Virgo

-Super roiul Virgo

-Unvers

 

Poveste scrisă de către elevii Colegiului  National “Ion Luca Caragiale”